Ett mindre välkänt användningsområde som handlar om funktionalitet snarare än estetik är PRP i läkande syfte mot kroniska sjukdomar, såsom artros.
PRP-behandling i läkande syfte
Lite förenklat kan man säga att PRP använder kroppens eget material för att behandla ortopediska besvär – en icke-kirurgisk metod som påskyndar den naturliga läkningen av leder, senor och muskler.
Det egna materialet som används är trombocyterna (blodplättarna). Dessa ingår som en av de tre delarna i vanligt blod, de två andra är röda och vita blodkroppar. Blod tas från armvecket och placeras sedan i en centrifug. Trombocyterna centrifugeras sedan ut från patientens eget blod, och sprutas sedan tillbaka in i den onda leden. Ett helt naturligt kretslopp som baseras på kroppens egna fantastiska läkningsfunktioner.
Artros eller artrit? Att förstå skillnaden
Även om de två kan låta lika, är det viktigt att notera att artros och artrit inte är samma sak. Artrit är paraplybegreppet som täcker alla typer av artrit, från reumatoid eller psoriasis, till artros eller gikt. Artros är den typ av artrit som är mer känd som osteoartros. Artros är den medicinska termen för kroniskt och långsamt fortskridande slitage av en led. Tillståndet uppstår när brosket som ligger i ledutrymmet mellan benen börjar försämras.
Vem drabbas av artros?
Totalt har ungefär 800 000 personer i Sverige artros. Man räknar med att så många som 5 % av befolkningen mellan 35 och 54 år har artrosförändringar. Män och kvinnor drabbas av artros i lika hög utsträckning. Artros blir vanligare ju äldre man blir men den förekommer också i yngre åldrar.
Vissa yrken med långvarig, upprepad eller tung belastning på framför allt höft- och knäleder medför ökad risk för artros. Övervikt, fysisk inaktivitet och elitidrott är andra riskfaktorer. Normal idrottsutövning utgör inte någon risk för artros utan är bra för lederna. Idrottsskador däremot, såsom menisk- och korsbandskador i knäna, ökar risken för artrosutveckling. Det finns även en viss ärftlighet för sjukdomen.
Hur kan PRP-behandling hjälpa?
På Curatiio arbetar vi med PRP-behandling – en effektiv och säker metod för att behandla förslitningar på senor, muskler och leder. Innan du överväger mer omfattande alternativ såsom kirurgiska ingrepp eller operation kan PRP vara ett bra första alternativ. Många gånger behöver kroppen bara lite hjälp på traven för att självläka, och det är precis vad PRP gör.
Vi som arbetar med PRP-behandling på Curatiio är legitimerade sjuksköterskor och vår ortopedkirurg är specialistläkare inom ortopedi
Alltid kostnadsfria konsultationer
Vill du veta mer bur vi kan hjälpa dig med dina ledproblem med PRP som metod?
Vi vet att din tid är dyrbar, därför erbjuder vi på Curatiio i Göteborg kostnadsfria konsultationer på samtliga behandlingar och ingrepp. Vi ser konsultationen som en möjlighet att titta närmare på just dina individuella förutsättningar och inte minst förväntningar. Efter en konsultation hos oss kan vi oftast ge dig en väldigt bra bild av hur slutresultatet kommer att bli, vilket hjälper våra kunder att känna sig trygga i sitt beslut.
Det finns inga förpliktelser eller måsten kopplade till en konsultation. Skulle du vilja avvakta eller avstå ser vi ändå att vi fått ett unikt personligt möte där vi fått pröva vår kompetens, och lägga till nya lärdomar till vår kunskapsbank. Är du ute efter behandling med PRP för dina leder i Göteborg så har du kommit rätt.
Vanliga frågor och svar ACP/PRP
Hur går en behandling till?
PRP-behandling är en smärtfri och enkel behandling. Behandlingen börjar med att läkaren eller sjuksköterskan tar cirka 15 ml blod från en ven i din arm, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna (som innehåller tillväxtfaktorer) genom centrifugering. Slutligen injiceras plasman och blodplättarna med tillväxtfaktorerna i de områden man vill behandla, till exempel i knät vid knäartros eller armbågen vid padelarmbåge.
Vad kostar en behandling?
De två första injektionerna kostar 3 900 kr styck, och en tredje (om det behövs) kostar 3500 kr. Det vanligaste och mest effektiva är att genomföra 2-3 injektioner med cirka 2 – 4 veckors mellanrum.
Hur lång tid tar behandlingen?
Från det att vi extraherat blodet till att vi injicerar plasman tar det vanligtvis mellan 20 – 30 minuter.
Hur många behandlingar är nödvändigt?
För de flesta räcker det med 3 behandlingar per år. Mellan varje behandling skall det gå minst 1 – 3 veckor. Vissa kan behöva en så kallad ”booster-dos” där man gör en 4:e injektion efter 6 – 8 månader. Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras då behandlingen är helt naturlig. Den ansvariga läkaren kommer att utforma ett behandlingsprogram baserat på patientens symptom och grad av artros.
Hur snabbt och vilka resultat bör man förvänta sig efter injektionerna?
Resultaten är individuella och beror på graden av artros och vilka symptom man upplever. De flesta upplever en lindring av symptom redan efter första behandlingen.
Kan alla grader av artros behandlas?
Ja, PRP-behandlingen kan användas vid alla grader av artros. Dock kan resultaten skilja sig åt. Har man lätt till moderat artros är förutsättningarna bättre. Viktigt att tänka på är att man inte behandlar graden av artros, utan symptomen. Vissa som har grav artros kan ha färre symptom än de med moderat artros, det är alltså väldigt individuellt. Av den anledningen individanpassar vi alla våra behandlingar efter omfattande konsultation.
Hur länge varar behandlingen?
Behandlingsresultaten varierar, men de flesta studier visar att resultaten varar i cirka 12 månader, längre uppföljning har ännu inte gjorts då behandlingsformen är relativt ny. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen kan resultatet upprätthållas.
Vilka områden kan behandlas?
De vanligaste områden med starkast evidens är artros och tendinopatier (t.ex. tennis- eller padelarmbåge, hälseneinflammation eller hälsporre).
Vilka biverkningar kan förväntas?
Att behandla artros med PRP är en naturlig behandling som har få eller inga biverkningar.
- Vid artros: Det finns väldigt få rapporterade fall om biverkningar med plasmainjektioner i leden.
- Vid senskador: En viss ömhet/smärta kan kännas i 1 – 2 dagar i det drabbade området
- Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.
Finns det något tillfälle då jag skall undvika denna typ av behandling?
Om du har, eller har haft någon form av cancersjukdom.
Vad bör man tänka på innan ett besök?
Det är viktigt att dricka vatten inför din ACP/PRP-behandling. Drick gärna rikligt med vatten ett par timmar innan besöket då uttorkning kan påverka din plasmanivå negativt.
Du bör undvika alkohol dagen före (och givetvis samma dag som) behandlingstillfället, då alkohol påverkar kroppens vätskebalans och kan leda till vätskebrist.
Äter du t.ex. Ipren, Ibuprofen, Aspirin eller liknande läkemedel bör du undvika dessa under hela behandlingstiden då de kan påverka tillväxtfaktorernas effekt negativt.
Vart kan jag vända mig om jag har fler frågor?
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor kring våra behandlingar. Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer och alltid kostnadsfri rådgivning. Använd kontaktformuläret nedan eller ring oss på 031 – 88 11 66.