PRP leder

Artros i axelregion / AC-led

Även de enklaste uppgifter som att ta på sig en jacka, tvätta håret eller nå upp till en hög hylla kan orsaka smärta. När varje rörelse orsakar en blixt av smärta genom kroppen försämras livskvaliteten avsevärt. Om du upplever detta kan slitage i axelregionen (artros) vara orsaken.

AC-leden, eller akromioclavikularleden, också kallad nyckelbensleden, är en mindre led mellan nyckelben och skulderblad. AC-leden har en väldigt viktig funktion mellan kropp och arm, men utgör en fjädrande effekt. Den som drabbas av artros i AC-leden kan få ont vid användande av armen. Framförallt brukar det vara smärtsamt att lyfta armen ovanför axelhöjd.

 

Artros uppstår som en följd av att brosket, den vävnad som täcker skelettändarna i leden, bryts ner.

 

Hur känns artros i axelregionen?

 • Allmän axelsmärta och svullnad.
 • Svullnad och ömhet över AC-leden.
 • Förlust av styrka i axeln.
 • En synlig bula ovanför axeln.
 • Smärta när du ligger på den drabbade sidan.
 • Förlust av rörlighet i axeln.
 • Ett ”poppande” ljud eller känsla av att din axel ”fastnar” i vissa rörelser.
 • Obehag med dagliga aktiviteter som stressar AC-leden. Exempel är att lyfta föremål över huvudet, sträcka sig över kroppen eller bära tunga föremål vid sidan av kroppen.

 

Hur kan PRP hjälpa?

PRP-behandling utgör ett säkert och effektivt sätt att behandla artros i axelregionen, minska symptomen och låta dig återgå till en normal funktion med förhöjd livskvalitet igen. Våra artrosspecialister på Curatiio har flera års erfarenhet av skräddarsydda behandlingskoncept för varje enskilt fall för maximal effekt.

 

Vi har möjlighet att dämpa din smärta och påskynda ledernas läkningsprocess med hjälp av effektiv och säker PRP-behandling.

 

 

 

 

Det känns så tryggt med kostnadsfria konsultationer.

 

Alltid kostnadsfria konsultationer

Upplever du smärta i axel som du tror kan vara artros? I så fall kan du börja med en konsultation. 

Vi vet att din tid är dyrbar, därför erbjuder vi på Curatiio i Göteborg kostnadsfria konsultationer på alla våra behandlingar och ingrepp. Vi ser konsultationen som en  möjlighet att titta närmare på just dina individuella förutsättningar och inte minst förväntningar. Efter en konsultation hos oss kan vi oftast ge dig en väldigt bra bild av hur slutresultatet kommer att bli, vilket hjälper våra kunder att känna sig trygga i sitt beslut. 

Det finns inga förpliktelser eller måsten kopplade till en konsultation. Skulle du vilja avvakta eller avstå ser vi ändå att vi fått ett unikt personligt möte där vi fått pröva vår kompetens, och lägga till nya lärdomar till vår kunskapsbank.

 

Vanliga frågor och svar ACP/PRP

Hur går en behandling till?

PRP-behandling är en smärtfri och enkel behandling. Behandlingen börjar med att läkaren eller sjuksköterskan tar cirka 15 ml blod från en ven i din arm, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna (som innehåller tillväxtfaktorer) genom centrifugering. Slutligen injiceras plasman och blodplättarna med tillväxtfaktorerna i de områden man vill behandla, till exempel i knät vid knäartros eller armbågen vid padelarmbåge.

 

Vad kostar en behandling?

De två första injektionerna kostar 3 900 kr styck, och en tredje (om det behövs) kostar 3500 kr. Det vanligaste och mest effektiva är att genomföra 2-3 injektioner med cirka 2 – 4 veckors mellanrum.

 

Hur lång tid tar behandlingen?

Från det att vi extraherat blodet till att vi injicerar plasman tar det vanligtvis mellan 20 – 30 minuter.

 

Hur många behandlingar är nödvändigt?

För de flesta räcker det med 3 behandlingar per år. Mellan varje behandling skall det gå minst 1 – 3 veckor. Vissa kan behöva en så kallad ”booster-dos” där man gör en 4:e injektion efter 6 – 8 månader. Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras då behandlingen är helt naturlig. Den ansvariga läkaren kommer att utforma ett behandlingsprogram baserat på patientens symptom och grad av artros.

 

Hur snabbt och vilka resultat bör man förvänta sig efter injektionerna?

Resultaten är individuella och beror på graden av artros och vilka symptom man upplever. De flesta upplever en lindring av symptom redan efter första behandlingen.

 

Kan alla grader av artros behandlas?

Ja, PRP-behandlingen kan användas vid alla grader av artros. Dock kan resultaten skilja sig åt. Har man lätt till moderat artros är förutsättningarna bättre. Viktigt att tänka på är att man inte behandlar graden av artros, utan symptomen. Vissa som har grav artros kan ha färre symptom än de med moderat artros, det är alltså väldigt individuellt. Av den anledningen individanpassar vi alla våra behandlingar efter omfattande konsultation.

 

Hur länge varar behandlingen?

Behandlingsresultaten varierar, men de flesta studier visar att resultaten varar i cirka 12 månader, längre uppföljning har ännu inte gjorts då behandlingsformen är relativt ny. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen kan resultatet upprätthållas.

 

Vilka områden kan behandlas?

De vanligaste områden med starkast evidens är artros och tendinopatier (t.ex. tennis- eller padelarmbåge, hälseneinflammation eller hälsporre).

 

Vilka biverkningar kan förväntas?

Att behandla artros med PRP är en naturlig behandling som har få eller inga biverkningar.

 • Vid artros: Det finns väldigt få rapporterade fall om biverkningar med plasmainjektioner i leden.
 • Vid senskador: En viss ömhet/smärta kan kännas i 1 – 2 dagar i det drabbade området
 • Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.

 

Finns det något tillfälle då jag skall undvika denna typ av behandling?

Om du har, eller har haft någon form av cancersjukdom.

 

Vad bör man tänka på innan ett besök?

Det är viktigt att dricka vatten inför din ACP/PRP-behandling. Drick gärna rikligt med vatten ett par timmar innan besöket då uttorkning kan påverka din plasmanivå negativt.

Du bör undvika alkohol dagen före (och givetvis samma dag som) behandlingstillfället, då alkohol påverkar kroppens vätskebalans och kan leda till vätskebrist.

 

Äter du t.ex. Ipren, Ibuprofen, Aspirin eller liknande läkemedel bör du undvika dessa under hela behandlingstiden då de kan påverka tillväxtfaktorernas effekt negativt.

 

Vart kan jag vända mig om jag har fler frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor kring våra behandlingar. Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer och alltid kostnadsfri rådgivning. Använd kontaktformuläret nedan eller ring oss på 031 – 88 11 66.